Skip to main content

Introductie

De plaats die religie of spiritualiteit vandaag krijgt of inneemt in het sociaal werk, is beperkt. In gesprek gaan met cliënten of collega’s over thema’s als zingeving, levensbeschouwing of spirituele ervaringen is voor veel sociaal werkers een uitdaging. Bovendien ligt het samenwerken met religieus of levensbeschouwelijk geïnspireerde initiatieven vaak moeilijk. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan een voedselbedeling die verbonden is aan een lokale moskee of aan een armoedeorganisatie die in zijn missie verwijst naar christelijke waarden. 
Ben je op zoek naar handvatten over hoe je dit best aanpakt? Dan is deze inspiratiedag iets voor jou!

Levensbeschouwing is voor velen iets dat thuishoort in de privésfeer. Je geloof of spiritualiteit inbrengen in een professionele relatie wordt al snel gezien als minder professioneel. Hulpverleners ervaren ook handelingsverlegenheid om het met cliënten te hebben over religie, levensbeschouwing of spiritualiteit. 

Toch blijven religie en zingeving van belang in onze samenleving. Er bestaat bovendien een levendig levensbeschouwelijk veld dat zich vaak inzet voor mensen in nood. Sociaal werkers zijn zich hier niet altijd bewust van, of zien het levensbeschouwelijk element binnen dergelijke initiatieven als een drempel voor samenwerking. 

Deze inspiratiedag biedt je nieuwe perspectieven op levensbeschouwing. Je krijgt er ook handvatten aangereikt die je ondersteunen voor toekomstige contacten met cliënten en met levensbeschouwelijk geïnspireerde organisaties en initiatieven.

Werkwijze

Tijdens deze inspiratiedag combineren we wetenschappelijke inzichten met interactie en praktijksituaties.

In de voormiddag kom je meer te weten over de kansen en uitdagingen die bestaan tussen levensbeschouwelijke organisaties en lokale besturen, vanuit inzichten uit het onderzoeksproject ‘SOLIGION’.

In de namiddag steken we de handen uit de mouwen en gaan we aan de slag met jullie eigen casussen. Hierbij belichten we thema’s zoals neutraliteit, levensbeschouwing en actief pluralisme. Tot slot reiken we concrete handvatten aan waarmee jullie aan de slag kunnen gaan.

Doelgroep

Sociaal werkers met beide voeten in de praktijk, maar ook medewerkers van lokale besturen die actief zijn rond levensbeschouwing en diversiteit. Zowel professionals met veel als weinig werkervaring zijn welkom op deze inspiratiedag.

Begeleiding

Deze inspiratiedag wordt geleid door Motief vzw, expert in het geven van vormingen rond levensbeschouwing, en steunt op inzichten uit het SOLIGION-onderzoek, een onderzoeksproject dat de relatie tussen solidariteit en religie onderzoekt.

 

 

Details

Begin: 14 maart 2023
09:30
Einde: 14 maart 2023
16:30
VVSG vzw

Huis Madou - hart van steden en gemeenten, Bischoffsheimlaan, Brussel, België

Bischoffsheimlaan 1-8
1000 Brussel Brussel
België

Andere evenementen

Gedetecteerde tijdzone