Skip to main content

Van agressieve honden over lachgas tot zwerfvuil
 

Hoe voer je een efficiënt handhavingsbeleid? De verscheidenheid aan regels en de roep om een strikte handhaving brengen gemeenten soms in een moeilijke positie.   

Waarom zou een gemeente inzetten op lokale handhaving? Hoe ver reiken de voorwaarden in politiereglementen voor bijvoorbeeld horecazaken en evenementen? Wil je meer duidelijkheid over de specifieke regelgeving op het vlak van bijvoorbeeld afval, markten en kermissen, alcoholverbod, kansspelen, brandpreventie of parkeerbeleid? En wanneer zet je gemeentelijke administratieve sancties in voor sluikstorten of wildplassen? 
De verscheidenheid aan regels en de roep om een strikte handhaving brengen gemeenten soms in een moeilijke positie.


Deze inspiratiedag helpt je op weg naar een totaalaanpak voor een goed handhavingsbeleid. Zo maak je naast het sanctioneren ook werk van een preventiebeleid, van correcte informatie en communicatie en van een verwittigingsbeleid. We bieden jullie tijdens deze dag een aantal handhavingsverhalen uit verschillende sectoren; het ABC van het algemeen gemeentelijk handhavingsinstrumentarium; overkoepelende thema's zoals aansprakelijkheid, intergemeentelijk samenwerken… en de visie van enkele lokale handhavers en burgemeesters over hoe zij het aanpakken. 

Doelgroep

  • Burgemeesters, mandatarissen 
  • Topfuncties lokaal veiligheidsbeleid (korpschefs, commandanten, diensthoofden) 
  • Lokale handhavers 
  • Diensthoofden lokale economie, milieu, juristen
  • ...

 

Details

Begin: 6 oktober 2023
09:30
Einde: 6 oktober 2023
16:30
VVSG vzw

Congres- en Erfgoedcentrum Lamot

Van Beethovenstraat 8
2800 Mechelen Vlaams Gewest
België

Gedetecteerde tijdzone