Erfgoeddepot in voormalige Sint-Alfonskerk in Bommershoven
keuzesessie 1
19 september - Borgloon
Erfgoeddepot in voormalige Sint-Alfonskerk in Bommershoven
De Sint-Alfonskerk is een depotkerk voor het rijke roerende en in zekere zin onroerende religieus erfgoed uit Borgloon. De meeste Loonse parochiekerken krijgen een nieuwe bestemming. Dat betekent dat er een oplossing moet komen voor de vele roerende stukken. Hetzelfde geldt voor het vrijkomende (roerend) erfgoed van enkele kloosters en congregaties.
Het kerkgebouw werd herbestemd, maar het is geen gesloten bouwwerk nu. De organisatie laat workshops toe, wat de educatieve functie van de kerk versterkt. Het orgel blijft beschikbaar voor geïnteresseerden die graag oefenen.
't Vincentje in voormalige Sint-Lambertuskerk in Broekom
keuzesessie 1
19 september - Borgloon
't Vincentje in voormalige Sint-Lambertuskerk in Broekom
Met beperkte ingrepen zet de kerk van Broekom een sociale missie voort. Borgloon, Heers en Wellen werken in de directe regio samen voor de Sint-Vincentiuswerking . Onder de naam ’t Vincentje fungeert de Sint-Lambertuskerk vandaag als verdeelcentrum voor voeding, kleding en huishoudelijke spullen. De werking richt zich op de inwoners van de drie betrokken gemeenten.
De niet-beschermde Sint-Lambertuskerk kreeg een zinvolle herbestemming. Bovendien is het een zeer budgetvriendelijke reconversie.
De kerkfabriek is de drijvende kracht achter de nevenbestemming van de niet-beschermde Sint-Jozefskerk van Rijkel (Borgloon). Het kerkschip vervelt tot een opdeelbare polyvalente ruimte. Nieuw sanitair en een keuken krijgen hun respectievelijke plaats in bescheiden bijbouwen. Het koor blijft bruikbaar voor erediensten.
De Sint-Jozefskerk verwelkomt initiatieven uit het dorp. Net zoals in meerdere Vlaamse dorpen of wijken, fungeert de kerk als gemeenschapscentrum. Door het initiatief vanuit de kerkfabriek blijft het beheer een lokale aangelegenheid.
Polyvalente ruimte in de Sint-Martinuskerk Mettekoven (Heers)
keuzesessie 2
19 september - Borgloon
Polyvalente ruimte in de Sint-Martinuskerk Mettekoven (Heers)
In de uitgestrekte gemeente Heers is de kerk van Mettekoven een pilootproject. Na een participatieve haalbaarheidsstudie, acht jaar geleden, ging de gemeente Heers in zee met het architectenbureau DFM. Het bureau tekende het ontwerp, dat uit de studie voortkwam, verder uit en zorgt voor de uitvoering.
Een kerkbrede zaagsnede verdeelt het gebouw in twee delen: een sacraal deel bij de toren en een profaan deel aan de koorzijde. De niet-beschermde Sint-Martinuskerk laat nog bescheiden vieringen toe én heeft een klein columbarium. De andere zijde staat als een nieuw dorpshuis ten dienste van het hele dorp.
Polyvalente ruimte op de site Sint-Quintinuskerk in Guigoven (Kortessem)
keuzesessie 3
19 september - Borgloon
Polyvalente ruimte op de site Sint-Quintinuskerk in Guigoven (Kortessem)
De Sint-Quintinuskerk is een pionier in Kortessem en de ruime regio. Jaren geleden ging de lokale parochiezaal naar de plaatselijke school die kampte met plaatsgebrek. Tussen de kerk en de pastorij kwam een nieuw volume dat ontmoeting faciliteert. Een nieuwe wand scheidt het kerkschip van het koorgedeelte, waardoor je de Sint-Quintinuskerk polyvalent kan gebruiken.
Het project, een nevenbestemming, is al vergevorderd, maar nog altijd in beweging. De volgende stap is een nieuwe uitbreiding en de zoektocht naar een (private) uitbater. Tegelijkertijd onderzoekt het enthousiaste team de mogelijkheden van een ‘open kerk’.
Presentatie toekomstplannen andere parochiekerken in Borgloon
keuzesessie 3
19 september - Borgloon
Tuin van Padua - duurzaam, sociaal en toegankelijk woonproject
plaatsbezoek
3 oktober - Gent
Tuin van Padua - duurzaam, sociaal en toegankelijk woonproject
Door een snelle bevolkingsgroei in deze wijk in Gentbrugge in het laatste kwart van de 19de eeuw besloot men een hulpkapel met lagere jongensschool te bouwen. In mei 1878 startte de bouw met veel vertraging, eens de Louis Van Houttestraat was aangelegd. In juni 1879 werd de Sint-antonius kapel ingewijd. Datzelfde jaar opende Gentbrugge een nieuw gemeentehuis in de straat. Vanaf 1965 deed de kapel dienst als een zelfstandige parochiekerk. Een halve eeuw later maakte het parochiekerkenplan van de stad Gent ook voor deze kerk een herbestemming mogelijk en besloot de kerkfabriek de kerk te verkopen.
De verkoop werd in 2018 bezegeld. Na verbouwing en nieuwbouw met gebruik van ecologische materialen wonen sinds de zomer van 2021 achttien gezinnen samen op deze plek, in hun co-housing, de Tuin Van Padua. De kerk, de voortuin en de binnentuin zijn nu gemeenschappelijke ruimte waar deze gezinnen koken, eten, vergaderen, werken en spelen.
Hartetroef, Heilig Hartkerk - ontmoetingsplek voor de buurt
plaatsbezoek
3 oktober - Gent
Hartetroef, Heilig Hartkerk - ontmoetingsplek voor de buurt
De bouw van de parochiekerk Heilig Hart in de Dampoortwijk te Sint-Amandsberg vond plaats in de periode 1881-1883. Deze kerk werd opgericht naar ontwerp van G. Hoste, ter vervaging van een houten noodkerk. In 2019 werd de Heilig Hartkerk onttrokken aan de eredienst. De herbestemming van de kerk en het Heilig-Hartplein maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject ‘En Route’ in de wijken Dampoort en Sint-Amandsberg.
Na twee jaar werken is de kerk vandaag omgetoverd tot een ontmoetingsplek voor de buurt. Er is een nieuwe verdieping geplaatst waar allerhande activiteiten kunnen doorgaan en op het gelijkvloers opent er binnenkort een sociaal restaurant. Het koor en de dwarsbeuk kan je voortaan gebruiken als polyvalente ruimte, die je met gordijnen kan opdelen. De vroegere sacristie wordt dan weer de uitvalsbasis van de Chiro Heilig Hart. De opening vond plaats in mei 2024, waarbij de nieuwe naam ‘Hartetroef’ bekend gemaakt werd. De naam is gekozen door een jury van buurbewoners en -organisaties uit een 70-tal inzendingen.