Skip to main content

Introductie

 

Met Socrates op de Sociale Dienst: door intervisie het eigen professioneel handelen onderzocht

In het oude Griekenland bestond er geen OCMW. En toch vinden we net daar handvatten en spiegels om te reflecteren over ons eigen professioneel handelen. Socrates komt op sneakers binnen en toont ons waarom we zoveel moeite hebben met het stellen van goede vragen en echt te luisteren naar de ander. Maar hij leert ons daarna welke vragen we wel kunnen stellen in welke situaties. Het zijn vragen die leiden tot verbinding met de ander en met onszelf om zo te komen tot echte en verrassende gesprekken. 

Elke cliënt komt met eigen vragen, noden en verwachtingen. Soms loopt een hulpverleningstraject vanzelf, maar vaak is het zoeken. Geïnspireerd door de Socratische methode gaan jullie tijdens deze intervisie vervolgens aan de slag met echte cliëntsituaties. Jullie werken gestructureerd met een intervisiesjabloon zodat jullie diepgang krijgen in de casussen en het eigen professioneel handelen als sociaal werker. Jullie verkennen de problemen en uitdagingen die achter elke casus schuilgaan. Jullie gaan samen op zoek naar inzichten en ontwikkelen aanpakken die hierop een antwoord kunnen bieden.  

We baseren ons op het boek ‘Socrates op Sneakers’ van Elke Wiss.
 

DOEL

De deskundigheid van de sociaal werker verhogen en de kwaliteit van de begeleiding verbeteren door inzicht te verwerven in de eigen rol,
handelen en opvattingen.

 

Doelgroep

Sociaal werkers die met hun beide sneakers in de OCMW-praktijk staan

Begeleiding

Nastasja Veraert, stafmedewerker sociaal werk VVSG
Werner De Wael, stafmedewerker  lokaal sociaal beleid, regie en organisatienetwerken VVSG

 

 

Details

Begin: 25 april 2023
09:30
Einde: 8 juni 2023
16:30
VVSG vzw

Verschillende locaties Vlaanderen


Vlaams Gewest
België

Gedetecteerde tijdzone