Skip to main content

sessies

Inschrijven is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, ook voor digitale sessies. Schrijf dus niet in, als je niet kan deelnemen of verwittig tijdig als je toch niet kan aansluiten.

De meeste sessies staan open voor iedereen, maar niet allemaal. Let dus goed op de doelgroep. We geven ook aan naar wie de sessie voornamelijk gericht is.

 

LNW Afvalbeleid online: Het gemeentelijk bedrijfsafval - het wettelijk kader

Gemeentes en al hun onderliggende diensten produceren in hun dagelijkse werking bedrijfsafval. Er is al enige tijd de verplichting om bepaalde stromen selectief in te zamelen, maar dat gebeurt nog niet altijd even secuur, voor alle stromen of op alle locaties van de gemeentelijke diensten of stadsdiensten. Maar met de code goede praktijk bedrijfsafval bewegen ook lokale besturen mee in de goede richting. In deze sessie zet Tom Creten van de OVAM nog eens de belangrijkste elementen uit het wettelijk kader op een rijtje: welke stromen moeten selectief worden ingezameld, welke diensten van de gemeenten worden hier mee vervat, hoe organiseer je zo een inzameling en voer je dus het afval correct af. Met andere woorden, aan welke wetgeving moeten de gemeentes beantwoorden inzake hun gemeentelijk bedrijfsafval. 

Datum: Maandag 30 januari (14u - 15u45) 
Extra Datum: Vrijdag 3 februari (10u - 11u45)

Wie kan deelnemen: iedereen betrokken bij afvalbeleid
Inschrijven: via de knop bovenaan  
Digitaal: Sessie via Microsoft Teams. Je ontvangt op voorhand een mail met een link om in te loggen voor de online sessie.

 

LNW Afvalbeleid online: Herbruikbaar cateringmateriaal bij take-awaymaaltijden, proefproject van Tielt

Onder druk van de lokale besturen beweegt er al heel wat op het domein van het wegwerpdrank- en eetmateriaal 'on-the-go'. Heel wat evenementen maken gebruik van herbruikbaar drank- en cateringmateriaal. Ook zijn er heel wat projecten rond herbruikbare (koffie)bekers voor take-away. Maar al het afval van take-awaymaaltijden is vaak nog een doorn in het oog. De stad Tielt en WOP zetten daarom een proefproject met enkele horecazaken op, om klanten de mogelijkheid te geven gebruik te maken van herbruikbaar materiaal om de take-awaymaaltijden, zoals herbruikbare pizzadozen, in mee te nemen. Tijd voor een evaluatie van het project.  

Datum: Vrijdag 17 maart (9u30 - 11u) 

Wie kan deelnemen: gemeentes en steden, preventie, milieu- en duurzaamheidsambtenaren
Inschrijven: via de knop bovenaan  
Digitaal: Sessie via Microsoft Teams. Je ontvangt op voorhand een mail met een link om in te loggen voor de online sessie.

 

LNW Afvalbeleid online: Hergebruikcontainer op het recyclagepark, aanpak Interza en Incovo

Hoe voorkomen we maximaal dat herbruikbare goederen die op het recyclagpark worden aangeboden, afval worden? Een aantal intercommunales werken hiervoor al samen met de lokale kringwinkel en hebben een hergebruikcontainer op het recyclagepark. Dat vraagt ook goede operationele afspraken. Jan Buysse licht de aanpak in het werkingsgebied van Interza en Incovo toe. Zoals gewoonlijk is er nadien ruim de mogelijkheid voor vragen en uitwisseling.   

Datum: Maandag 27 maart (14u - 15u15) 

Wie kan deelnemen: intercommunales, betrokken bij de recyclageparken – gemeentes met eigen recyclageparken
Inschrijven: via de knop bovenaan  
Digitaal: Sessie via Microsoft Teams. Je ontvangt op voorhand een mail met een link om in te loggen voor de online sessie.

 

Doelgroep

Medewerkers en schepenen van een gemeente of afvalintercommunale betrokken bij het afvalbeleid

ORGANISATIE

VVSG en de OVAM

Deze actie kadert binnen het C-MARTLIFE project. C-MARTLIFE ontvangt steun van het LIFE Programma van de Europese Unie.

Gedetecteerde tijdzone