Skip to main content

Introductie

Door de schaarste op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat alle medewerkers die bij jullie aan de slag zijn, gemotiveerd blijven. Daarnaast starten nu vaak nieuwe medewerkers die nog niet over de juiste competenties of opleiding beschikken. Ook de medewerkers die reeds langdurig ziek zijn, willen we natuurlijk graag terug op de werkvloer inzetten. Door het inzetten van een interne jobcoach kan je al deze medewerkers individueel ondersteunen.

Een interne jobcoach begeleidt en ondersteunt werknemers op de werkvloer vanaf hun eerste dag tot het einde van het arbeidscontract. Die ondersteuning kan heel praktisch zijn en is telkens op maat van wat die medewerker nodig heeft. Een jobcoach zorgt ervoor dat de thuiszorgmedewerkers zich over de hele lijn beter gewapend voelen om hun job te doen. Nu zijn er soms moeilijkheden of frustraties die blijven hangen en zich opstapelen en dat weegt op de motivatie van de medewerkers. Een jobcoach bespreekt alle ‘stressmomenten’ die medewerkers hebben en zoekt naar de juiste ondersteuning hiervoor. Dit kan zijn door informatie te geven, methodieken aan te leren, mee te helpen op de vloer… Begeleiding op de werkplek staat hierbij centraal want de interne jobcoach werkt zelf ook nog deeltijds op de vloer. 

Deze opleiding is tot stand gekomen na een proefproject 'interne jobcoach' in de thuiszorgdienst van Zorgbedrijf Sint-Truiden. Het concept kreeg daar vorm en kan je nalezen in de publicatie 'Rapport interne jobcoach.pdf'.

Ontdek het volledige programma hier. De concrete locaties en data vind je hier.

Werkwijze

Theoretische uiteenzetting met veel praktijkvoorbeelden. Hiervoor is de actieve inbreng van de deelnemers een must.

Doelgroep

Basismedewerkers openbare thuiszorgdiensten, woonzorgcentra of kindervang: verzorgenden, poetskrachten, kinderbegeleiders...

In dit concept van 'interne jobcoach' is een basismedewerker deeltijds vrijgesteld om eigen collega's mee te ondersteunen op heel wat vlakken. Het is ook mogelijk om bij de uitwerking van dit concept binnen de organisatie een tandem te vormen met bijvoorbeeld de verantwoordelijke van de dienst en dat beiden dan aansluiten op de vorming. 

Begeleiding

Nadine Ceulemans en Ine Vromant, oMvormiNg VOF

 

Details

Begin: 24 januari 2023
Einde: 7 september 2023
VVSG vzw

Gent en AntwerpenBelgië

Andere evenementen

Gedetecteerde tijdzone