Skip to main content

 PROGRAMMA

De snelle uitrol van het glasvezelnetwerk is fundamenteel voor de digitale toekomst in Vlaanderen. Daar zijn de Vlaamse lokale besturen en de telecomoperatoren het roerend over eens. En toch brengt de bouw van een glasvezelnetwerk heel wat uitdagingen met zich mee, zowel voor de gemeenten als voor de operatoren. 

De VVSG en het BCO van de FOD Economie organiseren een studiedag waar de lokale en centrale overheden samen in dialoog gaan met de telecomoperatoren en de nutsmaatschappijen. De druk op het openbaar domein is groot: glasvezel, elektrificatie, rioleringen en drinkwater… de volgende jaren willen de lokale overheden en operatoren en nutsmaatschappijen hier zo goed mogelijk rond samenwerken.

Bekijk hier het volledige programma.

Wat MAG je verwachten

Laten we samen, in synergie met de andere nutsuitdagingen en in harmonie met het openbaar domein, de digitale toekomst van de Vlaamse gemeenten vormgeven om de Vlamingen een stabiele en snelle connectiviteit te bieden. Tijdens deze boeiende voormiddag willen we :

 • U inzicht verschaffen in de sociaaleconomische en technische implicaties van breedband en daarmee de maatschappelijke rol ervan, in een context van grote uitdagingen voor meerdere nutssectoren en het openbaar domein. 
 • De dialoog tussen de gemeenten en de operatoren wordt gevoerd met het oog op een snelle uitrol in synergie met andere nutswerken, met minimale hinder en met respect voor de veiligheid en kwaliteit van het openbaar domein. Het overkoepelende doel is om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van sommige gemeenten met betrekking tot het clusteren van werkzaamheden, verkeersveiligheid tijdens de werkzaamheden en de kwaliteit van de afwerking.  
 • Goede praktijken uitwisselen en delen tussen verschillende gemeenten, tussen de operatoren en andere belangrijke belanghebbenden.
 • Beter begrip krijgen in de uitdagingen van toekomstige investeringen in en op het openbaar domein  

Deze conferentie gaat vooraf aan regionale overlegtafels die zullen plaatsvinden in december 2023 en voorjaar 2024. Tijdens deze overlegtafels zullen ambtenaren en toezichthouders van de gemeenten en nutsoperatoren in de diepte hun ervaringen en goede praktijken, over het samengaan van nutswerken, veiligheid en kwaliteit van het openbaar domein, kunnen uitwisselen.  Meer info over de Regionale Overlegtafels kan je hier vinden. Inschrijven is nu mogelijk!

Doelgroep

Deze voormiddag is specifiek gericht naar lokale mandatarissen, burgemeesters en schepenen, ambtenaren en toezichthouders van openbaar domein, openbare werken, omgeving en digitaliseringom de dialoog tussen de lokale politici en de nutsmaatschappijen en telecomoperatoren te versterken. 

PRAKTISCH

Waar en wanneer

 • do. 30/11 van 9u tot 13u30
 • De Schelp, Vlaams Parlement
 • Bezoekersingang Vlaams Parlement, IJzerenkruisstraat 99 1000 Brussel

Mis deze unieke kans niet om alle spelers te ontmoeten die bijdragen aan de connectiviteit van Vlaanderen en samen te reageren op de zorgen van de gemeenten. Wees er snel bij, want plaatsen zijn beperkt
Schrijf je in via de groene knop rechtsboven vóór 27 november 2023. De conferentie is gratis, inschrijven is verplicht.
 

Catering - netwerklunch

 • De lunch zal deels vegetarisch zijn. We willen uiteraard geen voedseloverschotten creëren, dus geef bij je inschrijving zeker aan of je zal deelnemen aan afsluitende netwerklunch. 
 • Heb je specifieke noden of wensen (allergieën, toegankelijkheid, ...) waarmee we rekening moeten houden? We horen het graag! Noteer ze in het opmerkingenveld op het einde van je inschrijving.


Vragen?

 • Inhoudelijke vragen - Neem contact op met Christophe Claeys, Stafmedewerker waterbeleid en openbare werken
 • Praktische vragen - Neem contact op met Nele Timmermans, projectadviseur Kennisdeling

Partners

De Broadband Competence Office van de FOD Economie en VVSG

Details

Begin: 30 november 2023
09:00
Einde: 30 november 2023
13:30
VVSG vzw

Vlaams parlement - De Schelp

IJzerenkruisstraat 99
1000 Brussel Vlaams Gewest
België

Gedetecteerde tijdzone