Skip to main content

Introductie

Het is voor een OCMW en voor een OCMW-medewerker die vreemdelingen begeleidt, belangrijk te weten hoe de wetgeving precies in elkaar zit.

Samen met het Agentschap Integratie en Inburgering (AGII) die deze wetgeving ook nauw opvolgt, heeft de VVSG een 4-daagse opleiding uitgewerkt. 

Op dag 1 komt het verblijfsrecht aan bod. Tijdens dag 2 en 3 wordt de specifieke OCMW-dienstverlening aan vreemdelingen toegelicht. En ten slotte wordt, op dag 4, de materiële opvang op basis van de opvangwet, belicht.

Werkwijze

Dag 1: het verblijfsrecht (verzorgd door het AGII)
Dit is vaak bepalend voor de rechten van vreemdelingen die aankloppen bij het OCMW. Op een interactieve manier maak je kennis met de verschillende verblijfsstatuten en de belangrijkste verblijfsprocedures zoals verblijfsrecht voor EU-burgers, gezinshereniging en het verzoek om internationale bescherming (voordien de asielprocedure) dat kan leiden tot de toekenning van het vluchtelingenstatuut of van subsidiaire bescherming. Ook de recentste wijzigingen die werden doorgevoerd komen aan bod.

Dag 2 en 3: de specifieke OCMW-dienstverlening aan vreemdelingen (VVSG)
Je leert hoe de bevoegdheidsverdeling tussen OCMW's precies in elkaar zit, wat de RMI-wet en de OCMW-wet bepalen over vreemdelingen en welke kosten de POD Maatschappelijke Integratie terugbetaalt.

Dag 4: de materiële opvang op basis van de opvangwet (VVSG en AGII)
We gaan in op het 'nieuwe' opvangmodel, op het recht op materiële opvang en op de meest recente ontwikkelingen. In de namiddag komen de terugbetaling van medische kosten van vreemdelingen aan bod. We bekijken wie de medische zorg voor vreemdelingen betaalt, welke kosten kunnen gerecupereerd worden en bij wie en aan welke voorwaarden hiervoor moet voldaan zijn.

.

Doelgroep

Maatschappelijk werkers

Begeleiding

Voorjaar: Fabienne Crauwels, stafmedewerker vreemdelingenbeleid VVSG
Ghislinde Ceulemans, Sebastiano Guzzone en Anika Waag, stafmedewerkers vreemdelingenrecht van het Agentschap Integratie en Inburgering

Najaar: Fabienne Crauwels, stafmedewerker vreemdelingenbeleid VVSG
Rissland Sisca, D'hoore Brecht en Anika Waag, stafmedewerkers vreemdelingenrecht van het Agentschap Integratie en Inburgering

 

 

 

Details

Begin: 23 november 2023
09:30
Einde: 14 december 2023
16:30
VVSG vzw

Hogeschool PXL, Elfde-Liniestraat, Hasselt, België

Elfde-Liniestraat 24
3500 Hasselt Vlaams Gewest
België

Gedetecteerde tijdzone