Skip to main content

Introductie

Op 21 december 2022 sloeg het noodlot toe. Die dag kwam een 16-jarige jongen in Antwerpen-Berchem om het leven na een steekpartij. Dit geweld kon gelinkt worden aan een wraakactie van een jongerenbende uit de zogenaamde “drillrap” beweging. Deze vindt haar oorsprong in Chicago en verwijst naar een jonge muziekstroming waarbij geweld centraal staat. Sinds 2017 deed het fenomeen ook in Nederland zijn intrede en nu komt het overwaaien naar België. De dodelijke steekpartij in Berchem lijkt geen geïsoleerd geval te zijn. Het parket van Antwerpen meldde in 2021 reeds dat het fenomeen ook in Vlaanderen is ingeburgerd met een groep jongeren die via sociale media oproepen tot allerhande geweldplegingen: plunderingen van boetieks, het aanvallen van andere jongeren met messen, en het elkaar meetrekken in het plegen van diefstallen met geweld, meestal met wapenvertoon. Bovendien beklemtoonde het parket dat het fenomeen geenszins een exclusief Antwerps verhaal is. Dat valt ook op te merken uit de signalen die we de afgelopen maanden konden ontvangen vanuit de VVSG. Vanuit diverse Vlaamse steden en gemeenten en partnerorganisaties sijpelen signalen binnen over jongerenbendes uit het drillrap milieu.

Voor velen blijft “drillrap” alsnog onbekend terrein. Daarom organiseert de VVSG op dinsdag 21 februari van 11u tot 12u30 een webinar over het fenomeen. Tijdens de webinar geven we een basiskader met meer duiding over het fenomeen, staan we stil bij misvattingen en gaan we na wat je als gemeente kan doen om het fenomeen in te dijken.

programma

 • 11u: Inleiding door Maarten De Waele (VVSG)
   
 • 11u05: Drillrap voor professionals (Joran de Jong) 
  Joran de Jong is adviseur online straatcultuur bij het Actiecentrum Veiligheid en Zorg van de stad Amsterdam. De Jong heeft divers onderzoek uitgevoerd over de thematiek en geeft advies en training over online straatcultuur, messenproblematiek en drillrap. 
   
 • 11u50: Preventief aan de slag rond drillrap (Yves Kabwe)
  Yves Kabwe is bezieler van FC United City Pirates. Hij is trainer, sociaal werker en coördinator van de Antwerpse voetbalclub die sport koppelt aan sociaal engagement en diversiteit. De afgelopen jaren zag hij ook de intrede van drillrap bij jongeren, met als dieptepunt de steekpartij die het leven kostte aan een 16-jarige jongen uit de club. Hij vertelt over zijn ervaringen en geeft enkele tips mee om preventief aan de slag te gaan.
   
 • 12u10: Vragen 
   
 • 12u30: Einde webinar

Details

Begin: 21 februari 2023
11:00 (UTC/GMT +01:00 - Europe / Brussels)
Einde: 21 februari 2023
12:30 (UTC/GMT +01:00 - Europe / Brussels)
VVSG vzw

Online evenement

Gedetecteerde tijdzone