Skip to main content

Introductie

Stoomcursus over de sociale rechten van je cliënt

Lokale besturen staan voor de uitdaging aan toegankelijke hulp- en dienstverlening voor hun cliënten te werken. Een belangrijk onderdeel van de dienstverlening is het rechtenonderzoek: Welke sociale rechten kan mijn cliënt doen gelden? Het is voor maatschappelijk werkers echter niet evident om op dat vlak het bos door de bomen te blijven zien. Tijdens deze stoomcursus wordt u twee dagen ondergedompeld in het bad van de sociale rechten.

Naast een overzicht van de belangrijkste sociale rechten bieden we tal van kapstokken om zelf uw weg te zoeken via de rechtenverkenner. Bovendien is de cursus doorspekt met tal van tips & trics die u niet in de rechtenverkenner terugvindt. Door het beperkte aantal deelnemers is er voldoende gelegenheid voor interactie met de lesgever en andere deelnemers. Een must voor beginnende maatschappelijk werkers en een boeiende opfrissing voor maatschappelijk werkers met wat ervaring!

Tijdens de cursus komen volgende thema’s aan bod:
•    Sociale zekerheid: pensioenen, werkloosheid, kinderbijslag, ziekte-uitkering, arbeidsongeval, beroepsziekte.
•    Algemene sociale bijstand: wat organiseren de lokale besturen zoal en wat kunt u bij de federale overheid aanvragen?
•    Belastingen: een overzicht van mogelijkheden om de fiscale voordelen voor (kans)arme gezinnen te optimaliseren.
•    Nutsvoorzieningen: wie heeft recht op wat op het vlak van telefonie, elektriciteit, vrijstelling van heffingen op afvalwater enzovoort?
•    Bescherming van de gezondheid: een overzicht van alle mogelijke premies en tegemoetkomingen voor personen met een handicap, de combinatie van werk en gezondheid, de dienstverlening door ziekenfondsen…
•    Mobiliteit: een overzicht van voordelen, zoals parkeerkaarten, het DINA-abonnement, verplaatsingsvergoedingen…
•    Arbeid, onderwijs, juridische bijstand en culturele en maatschappelijke ontplooiing: een overzicht van rechten en tegemoetkomingen voor kansarme groepen.

 

Doelgroep

Maatschappelijk werkers

Begeleiding

Ria Vandaele, hoofdmaatschappelijk assistente OCMW Ledegem

 

 

Details

Begin: 10 november 2023
09:30
Einde: 17 november 2023
16:30
VVSG vzw

Clemenspoort, Overwale, Gent, België

Overwale 3
9000 Gent Vlaams Gewest
België

Gedetecteerde tijdzone