Skip to main content

Introductie

 

Deze tweedaagse, interactieve vorming leert lokale diensten inclusief te communiceren en te werken aan positieve beeldvorming over diversiteit, als onderdeel van een breder beleid om samen te leven in diversiteit. Expert Ingrid Tiggelovend inspireert met goede praktijken en biedt inzicht in de basisprincipes en -werkvormen van inclusieve communicatie. Deelnemers gaan ook aan de slag met eigen communicatie-materiaal.

Zowel in de grote steden als in de kleinere gemeenten groeit de diversiteit. Onze superdiverse samenleving is een mix van traditionele, nieuwe en niet-Belgen, mensen met en zonder handicap, mannen en vrouwen, van verschillende leeftijden en opleidingsniveaus, met verschillende leefstijlen, gewoontes, seksuele oriëntatie, gezinssituaties, religies, overtuigingen, talen, digitaliseringsprofielen, houdingen tegenover de overheid, een verschillend mediagebruik, ... Dit gaat gepaard met enkele uitdagingen op vlak van communicatie. Hoe zorg je als lokaal bestuur dat informatie tot bij verscheidene doelgroepen komt? Is je informatiefolder begrijpbaar? Hoe kan je netwerken en sleutelfiguren in verscheidene gemeenschappen inzetten? Hoe kan je verbindend communiceren, zonder iemand uit te sluiten?

Diversiteitsbewuste communicatie zorgt ervoor dat iedereen zich herkent in je communicatie, en dat je diverse doelgroepen kan betrekken bij je brede aanbod van cultuur, jeugdwerk, vrijwilligerswerk, zorgverlening, enzovoort. 

Onze expert aan het woord: “Inclusieve communicatie is toegankelijke communicatie, voor een zo breed mogelijke doelgroep, op basis van gemeenschappelijke waarden, herkenbaar voor een divers publiek, en met aandacht voor een positieve beeldvorming van de doelgroep.”

Doelgroep

Voor alle medewerkers die de communicatie van hun dienst inclusiever willen maken:
Communicatiemedewerkers van lokale besturen 
Medewerkers die voor andere lokale diensten communicatie verzorgen (OCMW, personeel, zorgdiensten, jeugd, cultuur, sport, bibliotheek, lokale dienstencentra, burgerzaken, kinderopvang, afval, mobiliteit, vrijwilligersbeleid, veiligheid …)
Medewerkers samenleven / integratie / diversiteit die collega’s begeleiden in inclusieve communicatie
Mandatarissen (burgemeesters, schepenen integratie, diversiteit, samenleven, gelijke kansen, personeelsbeleid, jeugd, cultuur, sport, …)

Begeleiding

Ingrid Tiggelovend, expert in diversiteitscommunicatie en drijvende kracht achter Studio Sesam, waar ze dagelijks werkt met diverse auteurs en illustratoren.
Solana Onzia, projectmedewerker Samenleven in Diversiteit, VVSG

 

 

Details

Begin: 17 januari 2023
09:30
Einde: 7 februari 2023
16:30
VVSG vzw

Huis Madou - hart van steden en gemeenten, Bischoffsheimlaan, Brussel, België

Bischoffsheimlaan 1-8
1000 Brussel Brussel
België

Andere evenementen

Gedetecteerde tijdzone