Skip to main content

Introductie

Praktische handvaten voor maatschappelijk werkers

Maatschappelijk werkers van een Sociale Dienst krijgen nu en dan cliënten over de vloer  met psychische problemen of psychiatrische problematieken. Sommige van deze cliënten kunnen niet terecht in de reguliere geestelijke gezondheidszorg, anderen dienen op een juiste manier te worden doorverwezen. Dit vraagt deskundige medewerkers die hun grenzen kennen en hun werk in goed overleg en samenwerking met andere diensten uitvoeren. Je kunt als hulpverlener slechts goed werken als je de belevingswereld van deze cliënten begrijpt.

In deze vorming krijg je een zicht op de leefwereld van de cliënt waardoor zijn hof haar gedrag meer begrijpbaar wordt. De vorming biedt inzicht in enkele psychiatrische problematieken en biedt veel concrete handvaten, tips & tricks om zowel de cliënt adequaat te begeleiden. 

Via praktijkervaringen worden praktische handvaten aangereikt. De deelnemers krijgen oefeningen in het herkennen van een aantal symptomen, in het verschil tussen psychiatrische patiënten en mensen met psychische aandoeningen.  Het gaat om een ervaringsgerichte training waarbij er via oefeningen en situaties vanuit de eigen praktijk gewerkt wordt aan de verbetering van de eigen competenties. Een actieve inzet verhoogt dan ook het leereffect.

Doelgroep

Maatschappelijk werkers

Begeleiding

Gerrit Vanhee, teamleider van het ‘Mobiel team langdurige zorg’ bij het Netwerk Kwadraat
Johan Mestdagh, praktijk lector aan de opleiding verpleegkunde hogeschool VIVES

 

 

Details

Begin: 10 maart 2023
09:30
Einde: 20 oktober 2023
16:30
VVSG vzw

Verschillende locaties VlaanderenBelgië

Gedetecteerde tijdzone