Skip to main content

Programma 26 oktober 2021

Op dinsdag verwelkomen we je graag tussen 9 en 10 uur in Muziekcentrum De Bijloke in Gent. Zowel in de voormiddag als in de namiddag kan je een interessante woonpraktijk bezoeken. Alle verplaatsingen gebeuren met de fiets (max. 5 km). Wij voorzien voldoende tweewielers voor wie zelf niet met de fiets naar de Woondag komt. 

Tijdens de middag bieden we je een verzorgde broodjeslunch aan, waarna je kan deelnemen aan het tafelgesprek met Eric Wieërs, Vlaams Bouwmeester, en Peter Vanden Abeele, de Gentse Stadsbouwmeester.
Na het tweede werkbezoek (14u - 16u) ben je van harte welkom op een afsluitende netwerkdrink.

De partners van de Woondag - Stad Gent, Cera, Matexi en Rasschaert Advocaten - zijn ook aanwezig op dinsdag 26 oktober. Zij gaan graag met jou in gesprek of beantwoorden met veel plezier jouw vragen.

9u - 10u

Onthaal in Muziekcentrum De Bijloke

10u - 12u

Werkbezoeken Gent (keuze uit 7 sessies):

Sessie 1:
Gent knapt op, thuis in renovatie bij noodeigenaars - VOLZET

Gent knapt op is een project mede gefinancierd door het Urban Innovative Actions initiatief en helpt noodeigenaars hun woning kwalitatiever en energiezuiniger te maken. Gent knapt op hanteert het principe van een rollend fonds. De deelnemers krijgen zo de kans om tot 30.000 euro te investeren in hun woning, zonder prefinanciering. Deelnemers krijgen tijdens het traject gratis renovatiebegeleiding en advies op maat. Een belangrijk deel van de projectwerking gaat ook naar sociale begeleiding en community building.

Hoe verloopt een renovatietraject? Wat betekent Gent knapt op voor de deelnemers? Hoe werkt het rollend fonds? Welke doelgroep bereiken we effectief met Gent knapt op?
Tijdens dit werkbezoek licht het projectteam (Derkien De Baets) dit graag toe, met een getuigenis of huisbezoek indien mogelijk.

Sessie 2:
Grootschalig vervangingsproject van sociale woontorens: het verhaal achter de afbraak, de opbouw én de mensen - VOLZET

Nieuw Gent Vernieuwt, zo heet het grootschalige project dat draait om de vervanging van 6 verouderde sociale woontorens in de wijk Nieuw Gent. Binnen een termijn van ongeveer 10 jaar worden de torens vervangen en wordt de ruimte rond de gebouwen aangepakt. Hoe gaat zo’n intensief proces in z’n werk? Hoe lopen de verhuisbewegingen? Hoe verloopt de samenwerking met partners uit de buurt? Programmaregisseur Leen Bonte vertelt er alles over. 

Iemand van het OCMW Gent belicht ook kort het principe van Housing First, een oplossing voor structurele dakloosheid die in Nieuw Gent wordt toegepast. De dakloze wordt hier meteen in een huurwoning ondergebracht, met alle huurdersverplichtingen die daarbij horen en begeleiding op maat. 

Sessie 3:
Tondelier: hoe combineer je een sociale mix met betaalbaar wonen in duurzame nieuwbouwprojecten? - VOLZET

De nieuwe Tondelier-woonwijk komt tot stand via een publiek-private samenwerking tussen de Stad Gent en Tondelier Development nv. Deze autoluwe en kindvriendelijke wijk krijgt 530 nieuwe woningen in passiefbouw, te midden van het op één na grootste park van Gent. De wijk mikt op diverse inkomenscategorieën en zal 20% budgetwoningen en 20% sociale woningen tellen.

We brengen een bezoek aan deze uitzonderlijke site en vertellen welke troeven ze heeft en welke op komst zijn. Als toemaatje wandel je langs de laatste twee overblijvende gashouders in Vlaanderen!

Sprekers
Lieve Van Damme, projectleider Stad Gent
Koen De Borger, projectcommunicator Tondelier

Sessie 4:
Bijgaardehof: laat je inspireren door het grootste collectieve woonproject van Vlaanderen

Jeroen Gaeremynck, zaakvoerder Gemeengoed, begeleidt het bezoek aan Cohousing Bijgaardehof. Dit is het grootste collectieve woonproject van Vlaanderen: 59 gezinnen en een wijkgezondheidscentrum bouwen hun nieuwe stek vlakbij station Dampoort. Voor de aanpak van dit uitzonderlijke stadsproject koos sogent (het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf) resoluut voor een participatief traject, waarbij toekomstige bewoners en gebruikers al van bij het ontwerp nauw betrokken worden. Zes jaar later kan het project worden opgeleverd en zal vanaf 2022 volledig worden bewoond. Een intensief traject, maar met een eindresultaat waar alle betrokkenen trots achter staan. 
Het ontwerp van de nieuwe woonontwikkeling en het aanpalende buurtpark vertrekt vanuit het behoud van het industrieel-historische karakter van de voormalige Malmarfabriek. In Bijgaardehof wordt de energievoorziening collectief én hernieuwbaar. Het project zet ook in op diversiteit. Jong en oud zullen er samen wonen, en er wordt ook een woonentiteit voorzien voor een erkend vluchteling.

Tijdens deze sessie leer je meer over de vele uitdagingen die werden overwonnen om tot dit unieke resultaat te komen. 

Sessie 5:
Betaalbaar wonen mogelijk maken door erfpachtrenovatie: zo doen we het in Gent

Erfpachtrenovatie is één van de manieren om betaalbaar wonen mogelijk te maken. De overheid behoudt grond en woningen in eigendom en een (private) partner renoveert de woning om vervolgens te verhuren via het SVK-model. In de Abrikoosstraat (Brugse Poort) staan 8 woningen klaar om zo gerenoveerd te worden. Caroline Beyers, Teamcoach Betaalbare en Diverse Woningen van de dienst Wonen van de stad Gent neemt jullie mee in dit verhaal.

Hoe pak je dit aan en wat zijn de voor- en nadelen? Het burgerinitiatief 100 Huizen van de Brugse Poort denkt mee na over het traject en verenigt bewoners en buurtbewoners. Vertegenwoordiger Jorik De Wilde geeft uitleg bij hun rol in dit raject.

Sessie 6:
Collectief je appartementsgebouw renoveren: de aanpak van De Energiecentrale van de stad Gent

Het opknappen van een appartement is vaak complex. Sommige renovaties, zoals dakisolatie, vereisen een collectieve aanpak, andere kunnen dan weer individueel, zoals het plaatsen van isolerend glas. Een gezamenlijke aanpak is echter ook hier vaak voordeliger. Regelmatig wringt het schoentje in de eerste stap van het beslissingsproces: de verschillende mede-eigenaren in een appartementsgebouw op één lijn krijgen en samen kiezen voor noodzakelijke renovaties.  

De renovatiecoach van de Energiecentrale ondersteunt de bewoners en andere leden van Gentse verenigingen van mede-eigenaars om de renovatie-drive in het appartement aan te wakkeren. De bedoeling is om naast de technische en financiële ondersteuning ook het beslissingsproces zo vlot mogelijk te laten verlopen. We gaan op pad met de renovatiecoaches van De Energiecentrale die aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden de werking toelichten

Sessie 7:
Van de Kouter naar de Leopoldskazerne: kernversterkende herontwikkeling! - VOLZET

Hoe kan je gebouwen en historische sites herontwikkelen tot bruisende plekken die de hele buurt verbeteren? En dat met volle aandacht voor het waardevol historisch erfgoed? Trui Tydgat, Business Manager Matexi Oost-Vlaanderen, vertelt je tijdens een werkbezoek in Gent graag meer over hun aanpak van dergelijke kernversterkende projecten en de meerwaarde ervan voor de stad en omwonenden. 

Verwacht je aan een rondleiding op het reconversieproject Kouterdreef, waar luxeappartementen, penthouses en kantoren geïntegreerd werden in een stijlvolle winkelwandelstraat. Daarna trek je naar de Leopoldskazerne en ontdek je hoe de oude militaire site de komende jaren zal transformeren tot een multifunctionele én duurzame stadsbuurt, met naast woningen, appartementen en een hotel ook het Provinciehuis, leslokalen en een kinderdagverblijf. 

Dit werkbezoek wordt aangeboden door onze partner Matexi.

12u - 13u

Lunch + netwerkmogelijkheden

13u - 14u (middagsessie voor alle aanwezigen)

Met de bouwmeesters aan tafel

Eric Wieërs, Vlaams Bouwmeester, en Peter Vanden Abeele, de Gentse Stadsbouwmeester, schuiven samen aan tafel voor een gesprek over hoe we onze steden en gemeenten optimaal kunnen inrichten voor kwalitatief, aangenaam en betaalbaar wonen … op korte en langere termijn. 

Tijdens dit gesprek komen diverse thema’s aan bod die spelen in het (lokaal) woonbeleid van vandaag en morgen, zoals 

  • hoe kan wonen betaalbaar zijn of gemaakt worden
  • het belang van duurzaamheid van de woning, maar ook van het wonen an sich
  • de inrichting van de publieke ruimte als plaats waar wonen ontmoeten wordt
  • de meerwaarde van vernieuwende en/of collectieve woonvormen, zowel voor de bewoner als voor de samenleving.

Dit gesprek wordt deskundig gemodereerd door Kurt Herregodts.

14u - 16u

Werkbezoeken Gent (keuze uit 7 sessies - inhoud zie hierboven):

Sessie 8:
Gent knapt op, thuis in renovatie bij noodeigenaars - VOLZET
Sessie 9:
Grootschalig vervangingsproject van sociale woontorens: het verhaal achter de afbraak, de opbouw én de mensen - VOLZET
Sessie 10:
Tondelier: hoe combineer je een sociale mix met betaalbaar wonen in duurzame nieuwbouwprojecten?
Sessie 11:
Bijgaardehof: laat je inspireren door het grootste collectieve woonproject van Vlaanderen
Sessie 12:
Betaalbaar wonen mogelijk maken door erfpachtrenovatie, zo doen we het in Gent
Sessie 13:
Collectief je appartementsgebouw renoveren: de aanpak van De Energiecentrale van de stad Gent
Sessie 14:
Van de Kouter naar de Leopoldskazerne: kernversterkende herontwikkeling!
16u - 17u

Netwerkdrink

Gedetecteerde tijdzone