Skip to main content
09.00 - 09.30 uur:

Onthaal

09.30 - 10.30 uur:

Workshopreeks 1

Sessie 1:
1.1: The dark side

Worstel jij weleens met de donkere kanten van je werk? Voel jij je niet altijd gehoord op de werkvloer? Peggy De Prins biedt inzichten voor werknemers, leidinggevenden en HR-professionals en leert hoe je deze uitdagingen kunt benoemen, begrenzen of omdenken, en stimuleert proactieve feedback en verandering.

Spreker: Prof. Peggy De Prins, PhD Antwerp Management School

Sessie 2:
1.2: Boost je HR-strategie met AI en contentcreatie

Ontdek hoe AI je HR-processen slimmer, sneller en effectiever maakt! In deze sessie leer je hoe je AI-tools zoals ChatGPT inzet voor het schrijven van inclusieve vacatures, het versterken van je employer branding, en het analyseren van sollicitaties. 
We gaan in op hoe AI je helpt om gericht te communiceren met kandidaten, je wervingsstrategieën te verbeteren en kosten te optimaliseren.
Met praktische tips laten we zien hoe AI en creativiteit jouw HR slimmer en effectiever maken.

Spreker: Nadja Desmet, Someflex

Sessie 3:
1.3: Op weg naar welzijn: De aanpak van Poolstok als inspiratie

In deze sessie deelt Maxime Loose het verhaal van Poolstok over het ontwikkelen van een HR-aanpak voor het opvolgen en bevorderen van welzijn, die aansluit bij de visie van de organisatie. De focus van de sessie ligt op inspiratie: hoe kan een organisatie zelf een unieke, op maat gemaakte aanpak ontwikkelen die werkt voor haar medewerkers?

Spreker: Maxime Loose, Poolstok

Sessie 4:
1.4: Welk soort werkgever willen we zijn?

In deze workshop nodigt Julien Topal je uit om een stapje terug te doen en na te denken over de vraag: "Welk soort werkgever willen we zijn?" De inzichten die je opdoet, vormen de basis voor een rekruterings- en selectiebeleid dat aansluit bij de gewenste identiteit als werkgever én in lijn is met de rechtspositieregeling. Zo zorg je ervoor dat je HR-beleid niet alleen inclusief en divers is, maar ook juridisch onderbouwd en toekomstbestendig.

Spreker: Dr. Julien Topal, Just. Ethic Advice

Sessie 5:
1.5: Creëer een warme en inclusieve werkplek voor anderstalige collega’s

Hoe maak je van je lokaal bestuur een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar diversiteit aan achtergronden, culturen en talen een kracht is? Het 4M-model van Parlangi biedt een inspirerend en praktisch kader om deze uitdaging om te zetten in kansen.
Ad Geudens, oprichter van Parlangi, deelt zijn expertise op het gebied van taal- en inburgeringstrajecten. Ontdek hoe je met de 4M's – mens, motivatie, methode en middelen – een inclusieve en verbindende werkplek creëert voor anderstalige collega's.

Spreker: Ad Geudens, Parlangi

Sessie 6:
1.6: Regionale samenwerking in actie: RPR in Rivierenland

Björn Caljon, algemeen directeur van Bornem en Isabelle Sterkkx, adjunct algemeen directeur van Heist op den Berg nemen je mee in het proces van het opstellen van een RPR op regionaal niveau in de regio Rivierenland. Zij delen waardevolle inzichten over hoe lokale besturen in deze regio hun krachten bundelden om een gezamenlijke aanpak te ontwikkelen die efficiëntie en uniformiteit bevordert. Ontdek hoe dit project tot stand kwam, welke uitdagingen werden overwonnen, en welke voordelen deze regionale samenwerking heeft opgeleverd voor de betrokken gemeenten.

Sprekers: Björn Caljon, Gemeentebestuur Bornem
Isabelle Sterkkx, Gemeentebestuur Heist-op-den-Berg

10.45 - 11.45 uur:

Workshopreeks 2

Sessie 7:
2.1: Employer Branding: Bouw een werkgeversimago dat aantrekt

Wil je weten hoe je talent kunt aantrekken en behouden met een sterk en authentiek werkgeversimago? Tijdens deze workshop krijg je praktische tips en inspirerende voorbeelden om meteen aan de slag te gaan. Verwacht een mix van theorie, praktijkvoorbeelden, interactie en zelfreflectie. Ga naar huis met frisse ideeën, prikkelende vragen en de motivatie om het verschil te maken in jouw lokaal bestuur!

Spreker: Jonas Heuts, Insilencio

Sessie 8:
2.2: Leiderschapsontwikkeling, hoezo?

Duik samen met ons in de halte 'opvolgen' van het HR kompas.  Niemand twijfelt eraan dat leidinggevenden een belangrijke invloed uitoefenen op de prestaties en het welzijn van hun medewerkers. Maar, welk leiderschap is effectief? Kunnen we het ontwikkelen? Hoe? En wat met gedeeld leiderschap?... Cédric Velghe zocht het in opdracht van Poolstok voor je uit en formuleert antwoorden vanuit de wetenschap. 

Spreker: Cédric Velghe, The VIGOR Unit

Sessie 9:
2.3: Grip op publieke financiën: boost je expertise met Public Finance Management

Wil je als lokaal bestuurder of medewerker je kennis over financieel management versterken? Dan is de nieuwe opleiding Public Finance Management iets voor jou! In deze postgraduaat opleiding van KdG leer je alles over het beheren van publieke financiën, het maken van strategische keuzes en het optimaliseren van budgetten. In deze infosessie ontdek je hoe de opleiding je helpt om je financiële expertise te vergroten en zo bij te dragen aan het versterken van jouw lokaal bestuur.

Spreker: An-Katrien Van Rensbergen, Karel de Grote-Hogeschool

Sessie 10:
2.4: Op weg naar een fietsvriendelijk lokaal bestuur: inspiratie van Zemst

Wil jij jouw gemeente of organisatie naar een hoger niveau tillen met een succesvol fietsbeleid? Laat je inspireren door het indrukwekkende voorbeeld van Zemst! In een jaar tijd fietsten maar liefst 234 personeelsleden samen meer dan 193.000 kilometer naar het werk. Met slimme maatregelen en samenwerking met o2o Bicycle Leasing, tonen zij aan hoe eenvoudig het kan zijn om meer werknemers op de fiets te krijgen. Ontdek tijdens deze sessie hoe ook jij een succesvol fietsbeleid kunt invoeren dat leidt tot meer beweging, minder uitstoot en gelukkiger werknemers.

Sprekers: Ilse Van Moer, Gemeentebestuur Zemst en o2o Bicycle Leasing

Sessie 11:
2.5: Schrijf je RPR met het HR-kompas

Sta je voor de uitdaging om een RPR op te stellen? Het HR-kompas biedt de nodige ondersteuning om dit proces te vereenvoudigen. Tijdens deze sessie leer je stap voor stap hoe je een duidelijke en toekomstbestendige RPR schrijft, die zowel de rechten en plichten van je medewerkers als de strategische doelen van je organisatie weerspiegelt. Ontdek hoe je met het HR-kompas een rechtspositieregeling kunt creëren die past bij jouw organisatie en bijdraagt aan een sterk en modern HR-beleid.

Sprekers: Kujtime Pajazitaj, VVSG
Ischa Van Alboom, Poolstok

Sessie 12:
2.6: Zit de kracht voor innovatie in solovirtuozen of in teamsynergie?

In deze sessie duiken we in de fascinerende wereld van groepsdynamieken en hun invloed op innovatie. Is het de solovirtuoos die voor baanbrekende ideeën zorgt, of ligt de echte kracht in de synergie van een goed team?
We bespreken praktische aanbevelingen om innovatie binnen jouw organisatie te versterken en hoe je teams optimaal laat samenwerken voor de toekomst. Ben je klaar om de juiste balans te vinden tussen individualiteit en groepskracht?

Spreker: Lou Van Beirendonck, PhD Antwerp Management School

11.45 - 12.15 uur:

Pauze

12.15 - 13.15 uur:

Workshopreeks 3

Sessie 13:
3.1: Het cruciale samenspel tussen top en midden in een overbelaste overheidscontext

In een tijd waarin de politiek grootse plannen maakt, maar steden en gemeenten vaak worstelen met beperkte financiële en menselijke middelen, wordt het belang van een sterk samenspel tussen de top en het midden van de ambtelijke organisatie steeds duidelijker. Tijdens deze keynote verkennen we de vier cruciale rollen van de moderne middle manager en de belangrijke ondersteunende rol van de top. We bespreken de uitdagingen en risico’s, en laten zien hoe je spanningen kunt omzetten in krachtig leiderschap en effectieve samenwerking.

Spreker: Jesse Segers, Ginkgo Consulting

Sessie 14:
3.2: Praktische visie-oefening op werknemersbeleving

Tijdens deze interactieve sessie ontdek je wat werknemersbeleving precies inhoudt, wie hierin een rol speelt en hoe je een positieve werknemersbeleving kan stimuleren. We leggen ook de link tussen werknemersbeleving en klantbeleving: tevreden medewerkers leiden immers tot tevreden klanten. Naast waardevolle inzichten krijg je de kans om in gesprek te gaan met andere deelnemers en ervaringen en aanpakken uit te wisselen. 

Spreker: Ann Moreels, M&L Management Services

Sessie 15:
3.3: Wervende werkgever

Hoe kunnen lokale besturen toptalent aantrekken in een krappe arbeidsmarkt? Marijke Deroover, algemeen directeur van Wommelgem, deelt tijdens deze sessie haar inzichten over hoe een sterk HR-beleid een doorslaggevende troef kan zijn. Ze benadrukt dat, ondanks de uitdagingen van de publieke sector, lokale besturen unieke voordelen hebben die zij kunnen uitspelen. Ontdek hoe je deze troeven benut om talent aan te trekken en te behouden.

Spreker: Marijke De Roover, Gemeentebestuur Wommelgem

Sessie 16:
3.4: Duurzaam HR-beleid met de HR-cockpit

Wil je een duurzaam HR-beleid ontwikkelen dat zowel gericht is op groei als lange-termijnimpact? De HR-Cockpit biedt je de mogelijkheid om met behulp van data duurzame keuzes te maken op het gebied van personeelsbeheer. Tijdens deze sessie ontdek je hoe je met de juiste inzichten medewerkers kunt aantrekken, behouden en ontwikkelen, terwijl je rekening houdt met hun welzijn en de ecologische voetafdruk van je organisatie.

Spreker: Alex Vanderstraeten, Alex Consultancy

Sessie 17:
3.5: Optimaliseer je personeelsselectie

De vernieuwde RPR geeft lokale besturen meer autonomie bij het aantrekken en selecteren van personeel. Maar om hier succesvol gebruik van te maken, is een goed onderbouwde aanpak nodig. In deze sessie bieden we een innovatief kader dat je helpt betere selectieprocessen te ontwerpen, aangepast aan de uitdagingen van vandaag, zoals de krapte op de arbeidsmarkt, en tegelijkertijd te voldoen aan de wetgeving. Ontdek praktische methoden om je selectieproces te optimaliseren, met oog voor zowel diversiteit als prestatievoorspelling.

Spreker: Bernie Caessens, Poolstok

Sessie 18:
3.6: Bouw aan een sterk en duurzaam re-integratiebeleid

Ontdek hoe je een re-integratieplan opzet dat voldoet aan wettelijke verplichtingen, maar vooral oog heeft voor het welzijn van de medewerker. We bespreken praktische stappen en best practices waarmee jouw bestuur een duurzaam en mensgericht beleid kan voeren. Samen bouwen we aan een veilige terugkeer van werknemers, met aandacht voor zowel hun gezondheid als de organisatie.

Spreker: Veerle Van de Bosch, AddSpice

13.15 - 14.15 uur

LUNCH

14.15 - 15.15 uur:

Workshopreeks 4

Sessie 19:
4.1: Pleidooi voor menselijkheid

Ontslag komt hard aan, zeker binnen lokale besturen waar betrokkenheid en lange dienstverbanden vaak de norm zijn. Tijdens deze sessie leer je hoe je ontslag menselijker kan maken en beter kan omgaan met de emotionele impact ervan. Annick Ruyts biedt handvatten voor werkgevers om het laatste gesprek met zorg te voeren, en laat zien hoe collega’s en leidinggevenden kunnen bijdragen aan een waardig afscheid. 

Spreker: Annick Ruyts, Read my lips

Sessie 20:
4.2: Feedback die werkt

Tijdens deze sessie ontdek je wat ‘goede’ feedback precies is en leer je hoe je dit kunt toepassen in verschillende situaties, van ad hoc feedbackmomenten tot de jaarlijkse evaluatiegesprekken. We gaan dieper in op technieken om feedback effectief over te brengen en hoe je medewerkers kunt helpen om hier goed mee om te gaan. Bovendien krijg je de kans om met andere deelnemers ervaringen te delen en uitdagingen te bespreken.

Spreker: Ann Moreels, M&L Management Services

Sessie 21:
4.3: HR-update voor lokale besturen

De wereld van HR is continu in beweging. Tijdens deze sessie krijg je een uitgebreide HR-update, speciaal gericht op de uitdagingen en kansen binnen lokale overheden. We bespreken de nieuwste trends en wetgeving, en hoe je deze kunt vertalen naar een toekomstbestendig personeelsbeleid.

Sprekers: VVSG stafmedewerker Personeelsbeleid

Sessie 22:
4.4: Voorstelling globaal rapport Audit integriteitssystemen

Benieuwd naar wat Audit Vlaanderen heeft vastgesteld tijdens hun thema-audit naar de integriteitssystemen bij lokale besturen?  De auditoren wil hun voornaamste vaststellingen uit deze thema-audit met jullie delen. Tijdens deze sessie zullen de voornaamste vaststellingen en conclusies worden toegelicht, alsook tips en trics om er in de toekomst in jullie organisatie mee aan de slag te gaan.

Sprekers: Audit Vlaanderen - Caroline Scheerlinck en Liesbeth Vanderstukken

Sessie 23:
4.5: HR-analytics: data-gedreven beslissingen voor een sterk HR-beleid

In deze workshop leer je de basis van HR Analytics en hoe dit kan bijdragen aan beter onderbouwde HR-beslissingen. We leggen uit hoe data en evidence-based management een rol spelen bij het nemen van gefundeerde beslissingen. Je ontdekt de verschillende rapportageniveaus en de impact van HR Analytics op zowel operationeel als strategisch niveau. Aan de hand van praktijkvoorbeelden tonen we hoe dit leidt tot meetbare resultaten en verbeterde besluitvorming.

Spreker: Maarten De Schryver, Poolstok

Sessie 24:
4.6: Digitalisering: Hoe begin je eraan?

Tijdens een brainstorm met lokale besturen werd duidelijk: er is nood aan meer duidelijkheid over digitalisering. Daarom organiseerden VVSG, Diverscity en VLAIO drie inspiratiedagen rond digitale vaardigheden, ICT-rekrutering en intergemeentelijke samenwerking.
In deze sessie delen we de belangrijkste inzichten en tonen we je de ondersteuningsmogelijkheden van nu en de toekomst. Zin in heldere antwoorden en praktische tips? Schrijf je in en digitaliseer mee!

Sprekers: Martijn Meekers, Diverscity
Dorothée De Ganck, VVSG
 

15.30 - 16.30 uur:

Workshopreeks 5

Sessie 25:
5.1: Inzicht in retentie en flexibele verloning

Tijdens deze sessie nemen we je mee door de resultaten van een recent onderzoek van Acerta, waarin we thema’s zoals arbeidskrapte, retentie, modern verloningsbeleid, welzijn en re-integratie hebben bevraagd.
Daarna zoomen we in op het cafetariaplan: een flexibel verloningssysteem waarmee je inspeelt op de wensen van je medewerkers. We bespreken in een notendop welke voordelen het biedt en welke valkuilen je moet vermijden. 

Spreker: Els Meersseman, Acerta

Sessie 26:
5.2: Leiderschap 2.0: De Kunst van modern leiderschap

In een wereld die razendsnel verandert, is sterk leiderschap de sleutel tot succes. Wil jij leren hoe je jouw team effectief kunt leiden door onzekerheid en veranderingen? In deze sessie duiken we diep in de principes van modern leiderschap, met focus op veranderingsbewustzijn en aanpassingsvermogen. Ontdek hoe je jouw mensen meeneemt in een veranderingsverhaal, zelfs als de bestemming nog onbekend is. We behandelen praktische inzichten waarmee je jouw leiderschapsstijl kunt vernieuwen en je team naar nieuwe hoogtes kunt brengen.

Spreker: Maura Melis, Ginkgo Consulting

Sessie 27:
5.3: Een dag uit het leven van een integriteitscoördinator: Waarom je er geen wil missen

Een integriteitscoördinator (ICO) houdt je organisatie ethisch op koers: van het oplossen van belangenconflicten tot het bevorderen van een veilige meldcultuur. Zonder ICO? Tja, dan kan het ineens rommelen in de moraal van je bestuur. Denk aan verborgen agenda’s, ongemakkelijke stiltes bij vergaderingen,  een vervelend stuk in de krant of een aanwijzing van Audit Vlaanderen en niemand die het ziet aankomen. Kom naar deze sessie en ontdek waarom een ICO de stille held is die je lokaal bestuur nodig heeft!

Spreker: Moniek Bouland, G&I

Sessie 28:
5.4: Een onderzoek naar de employer brand van de publieke sector

Hoe maak je van jouw vacature een echte aantrekkingskracht voor kandidaten? In deze sessie, in opdracht van Poolstok, ontdek je de 8 sleutelcomponenten van een overtuigende vacature en de meest effectieve kanalen om talent te bereiken. We delen inzichten uit een uitgebreide literatuurstudie en een marktonderzoek gericht op de Vlaamse arbeidsmarkt. Wat zoeken Vlaamse werkzoekenden in een job, en hoe zien zij de publieke sector als potentiële werkgever?

Sprekers: Toon Devloo, Move37
Amanda Clauwaert, Sapience

Sessie 29:
5.5: Inclusief ondernemen in de kijker: Mintus zet de standaard!

Mintus heeft zich bewezen als een echte pionier op het vlak van inclusie en diversiteit. Hun Gender Equality Plan (GEP) is slechts één van de vele initiatieven die zorgen voor gelijke kansen voor iedereen, ongeacht achtergrond. Tijdens deze sessie delen we het inspirerende verhaal van Mintus: hoe zij een werkomgeving creëren waarin iedereen zich gewaardeerd voelt, bijdraagt en groeit.

Spreker: Jeroen Bogaert, Mintus

Sessie 30:
5.6: Duaal leren: de sleutel tot jong talent

Op zoek naar nieuwe medewerkers? Duaal leren biedt een krachtige oplossing voor lokale besturen: leerlingen combineren leren op de werkvloer met lessen op school, en worden zo direct klaargestoomd voor de job. Met al 1322 mentoren binnen de lokale besturen, is dit dé manier om jong talent aan te trekken en duurzaam in te zetten. We geven tekst en uitleg en een lokaal bestuur komt hun praktijkervaring toelichten en delen hoe zij succesvol jong talent aantrekken via deze leerweg.

Spreker: Deborah De Leener, Diverscity

16.30 - 17.00 uur:

Netwerkdrink

Gedetecteerde tijdzone