Skip to main content

Introductie

Lokale besturen krijgen met heel wat personeelsuitdagingen te maken. De krapte op de arbeidsmarkt is sterk voelbaar bij de lokale besturen. In 2022 stonden er meer dan 14.000 vacatures open en dit aantal neemt alleen maar toe. De krapte verhoogt de werkdruk van de huidige personeelsleden en op sommige plaatsen zorgt het voor een aanpassing van de dienstverlening. Het wordt steeds moeilijker om vacatures ingevuld te krijgen en ook het behouden van medewerkers blijft een uitdaging. Dit dwingt HR-medewerkers om breder te gaan werven en het huidige personeelsbeleid te herbekijken. Een inclusief en duurzaam personeelsbeleid is van essentieel belang om nieuwe en diverse talenten aan te trekken en te behouden.

Diverscity wil lokale besturen ondersteunen bij deze uitdaging via het LaboLokaal-project ‘Duurzaam en inclusief rekruteren’.

Wat mag je verwachten

Via verschillende opleidingsdagen willen we lokale besturen de handvaten aanreiken om een duurzaam personeelsbeleid te ontwikkelen, om hun wervings- en selectieproces laagdrempeliger te maken en medewerkers uit verschillende doelgroepen te ondersteunen op de werkvloer.

Concreet ziet het programma er als volgt uit:

 • Workshop: Hoe begin je aan het uitwerken van een duurzaam en inclusief personeelsbeleid?
  In deze interactieve workshop zal Julien Topal van Just je de weg wijzen vertrekkend van het formuleren van een eigen visie en missie over het ontwikkelen van een duurzaam en inclusief personeelsbeleid, via het articuleren van richtingbepalende kernwaarden, tot aan een beknopte analyse van het huidig personeelsbeleid met als doel de sterke punten en uitdagingen in kaart te brengen. Na het volgen van deze workshop bent u in staat om een nieuw inclusief en divers rekruterings- en selectiebeleid uit te werken.
  • Wanneer? 16 mei 2024 van 9.30 - 16.30 uur
  • Begeleiding? Julien Topal van Just
    
 • Opleiding: Hoe ondersteun je als HR-medewerker werkhervatting van medewerkers tijdens en na kanker?
  Tijdens deze opleiding krijg je een beter inzicht wat kanker is, de verschillende behandelingen, gevolgen en de beleving van arbeidsongeschiktheid. Verder krijg je concrete tips en handvaten aangereikt rond hoe je de medewerker kan ondersteunen tijdens de verschillende fases en scharniermomenten (van moment van diagnose, tijdens de behandelingen, voorbereiding werkhervatting, tot opvolging na werkhervatting).
  • Wanneer? 30 mei 2024 van 9.30 - 16.30 uur
  • Begeleiding? Annelies Van Brussel en Annemie Smits van Emino
    
 • Workshop: Hoe ontwikkel je een taalbeleid in je lokaal bestuur?
  Tijdens deze interactieve workshop komt het 4M-communicatiemodel van Parlangi aan bod als kader voor een inclusief beleid. Daarna gaan jullie aan de slag met een CPS-techniek (Creative Problem Solving) om de hindernissen die elk lokaal bestuur tegenkomt in kaart te brengen en een taalbeleid te ontwikkelen.
  • Wanneer? 6 juni 2024 van 9.30 - 16.30 uur
  • Begeleiding? Ad Geudens van Parlangi
    
 • Opleiding: De kracht van inclusie – Inclusief werven van nieuwe medewerkers & de duurzame inzetbaarheid van medewerkers met gezondheidsproblemen borgen
  Tijdens deze opleiding krijg je een vernieuwende kijk op inclusief werkgeverschap, leer je hoe je medewerkers op een inclusieve manier kunt aantrekken en leer je de mogelijkheden van individueel maatwerk. Aan de hand van concrete handvaten, methodieken en tools zal je na de workshop zelf aan de slag kunnen gaan om de duurzame inzetbaarheid van de eigen medewerkers met gezondheidsproblematiek en/of arbeidsbeperking te kunnen versterken.
  • Wanneer? 17 september 2024 van 9.30 - 16.30 uur
  • Begeleiding? Hanne Kenis van Back-In
    
 • Opleiding: Hoe ondersteun je als HR-medewerker werkhervatting van medewerkers na burn-out of depressie?
  Tijdens deze opleiding word je voorzien van diepgaande inzichten en een praktisch gerichte aanpak om medewerkers effectief te ondersteunen bij hun terugkeer naar werk na een burn-out of depressie. Onder andere volgende onderwerpen komen aan bod: herkennen van signalen van stress en burn-out, wettelijk kader re-integratie, communicatie als sleutel tot werkhervatting, ondersteuningsmaatregelen, modeltraject werkhervatting en het belang van een werkhervattingsplan.
 • Training: Toegankelijk taalgebruik binnen de organisatie en tijdens het wervings- en selectieproces
  Tijdens deze training leer je om professionele en inhoudelijk correcte teksten te schrijven in duidelijke, begrijpbare taal. Tijdens de workshop kunnen de deelnemers ook een eigen tekst herschrijven onder begeleiding. Dit kan gaan om een vacature, onthaalbrochure of andere interne communicatie. Deze vorming heeft als doel dat je als werkgever op een toegankelijke manier kan communiceren naar het personeel toe en naar toekomstige kandidaten
  • Wanneer? 4 februari 2025 van 9.30 - 16.30 uur
  • Begeleiding? Wablieft 
    
 • Opleiding: Neurodiversiteit op het werk, anders dan je denkt. Praktisch aan de slag
  Streven naar een inclusieve werkvloer is een thema dat meer en meer aan belang wint. Ook neurodiverse teams dragen hiertoe bij. Personen die “anders denken” kunnen een grote meerwaarde bieden. In deze opleiding word je meegenomen in wat “neurodiversiteit” kan betekenen op de werkvloer. Vertrekkende vanuit inleefoefeningen krijg je concrete tips en tricks voor op de werkvloer en voor tijdens het rekruterings- en selectieproces.
  • Wanneer? 18 maart 2025 van 9.30 - 16.30 uur 
  • Begeleiding? Elke Janssens van Emino vzw
    
 • Opleiding: Hoe maak je je wervings- en selectieproces korter en aantrekkelijker?
  Om diverse kandidaten aan te trekken naar je organisatie is het van belang om je hele sollicitatieproces laagdrempelig, eenvoudig en transparant te houden. Tijdens deze opleiding maakt VVSG-collega Abderrazak El-Omari je wegwijs in hoe je je wervings- en selectieproces aantrekkelijker kunt maken, wat er juridisch gezien wel of niet kan en welke mogelijkheden de RPR hierin biedt.
  • Wanneer? 22 april 2025 van 9.30 - 16.30 uur
  • Begeleiding? Abderrazak El-Omari van VVSG

 

De kostprijs en de andere praktische informatie vind je onder het tabblad 'Praktisch'.

Doelgroep

HR-medewerkers van lokale besturen

Details

VVSG vzw

Huis Madou - hart van steden en gemeenten, Huis Madou, Bischoffsheimlaan, Brussel, België

Bischoffsheimlaan 1
1000 Brussel Brussel
België

Gedetecteerde tijdzone