Skip to main content

Introductie

Het omgaan met levensbeschouwelijke diversiteit kan een uitdaging vormen voor sociaal werkers en medewerkers van lokale besturen. Velen ervaren onzekerheid over hoe religie, zingeving of spiritualiteit bespreekbaar gemaakt kan worden met cliënten en/of collega’s. Maar wat veroorzaakt deze gevoeligheid? En welke rol speelt levensbeschouwing binnen het sociaal werk of lokale besturen? Hoe kunnen we deze handelingsverlegenheid omzetten in handelingsbekwaamheid? Wat te doen wanneer je als ambtenaar van een lokaal bestuur vastloopt?

Veel professionals zien levensbeschouwing als een privézaak, en het inbrengen ervan in professionele relaties wordt vaak gezien als minder neutraal. Hoe kan je neutraal handelen zonder dit aspect te negeren? Wat betekent neutraliteit en hoe kan je dit interpreteren? Verschillende interpretaties van dit begrip kunnen cliënten in- of uitsluiten.

Deze interactieve online-vorming biedt je essentiële inzichten en vaardigheden om deze vraagstukken aan te pakken. We besteden speciale aandacht aan hoe levensbeschouwelijke diversiteit ons confronteert met onze eigen "heilige huisjes". Wat is de invloed van je persoonlijke overtuigingen?

Door middel van concrete cases oefen je samen op een aantal vraagstukken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de uitspraak: “Als God het wil, krijg ik (verblijfs)papieren”. Of hoe kun je reageren wanneer een cliënt aangeeft dat hij niet op een afspraak kan zijn omdat het ramadan is? Neem deel en ontdek onze handvatten om actief pluralisme te vertalen naar de werkvloer.

Motief vzw ontwikkelt vormingen op het snijvlak van levensbeschouwing en samenleving. We ondersteunen mensen in het respectvol en constructief leren omgaan met verschillen. In een superdiverse samenleving verkennen we de rol van zowel onze eigen als andere overtuigingen en praktijken. Motief versterkt individuen en groepen om, via een actief pluralistische houding, bij te dragen aan een kwaliteitsvolle democratie.

De online-vorming maakt deel van een tweeluik, en is een vervolg op het webinar van SOLIGION op 10/09/2024. Dit onderzoeksproject van de Universiteit Antwerpen focust op de relatie tussen solidariteit en religie. De onderzoekers leverden aanvullende inzichten en kennis voor dit webinar.

Doelgroep

Alle medewerkers van lokale besturen die in aanraking komen met levensbeschouwing en diversiteit (maatschappelijkwerkers, eerstelijnmedewerkers, diversiteitsmedewerkers …) zijn welkom voor deze online-vorming. Werkervaring is geen voorwaarde, schrijf meteen in als je interesse gewekt is.

Begeleiding

medewerkers van Morief vzw

Details

Begin: 7 oktober 2024
09:00 (UTC/GMT +02:00 - Europe / Brussels)
Einde: 7 oktober 2024
12:00 (UTC/GMT +02:00 - Europe / Brussels)
VVSG vzw

Online evenement

Gedetecteerde tijdzone