Skip to main content

Introductie

Door de schaarste op de arbeidsmarkt is het belangrijk dat alle medewerkers die bij jullie aan de slag zijn, gemotiveerd blijven. Daarnaast starten nu vaak nieuwe medewerkers die nog niet over de juiste competenties of opleiding beschikken. Ook de medewerkers die reeds langdurig ziek zijn, willen we natuurlijk graag terug op de werkvloer inzetten. Door het inzetten van een interne jobcoach kan je al deze medewerkers individueel ondersteunen.

Een interne jobcoach begeleidt en ondersteunt werknemers op de werkvloer vanaf hun eerste dag tot het einde van het arbeidscontract. Die ondersteuning kan heel praktisch zijn en is telkens op maat van wat die medewerker nodig heeft. Een jobcoach zorgt ervoor dat de thuiszorgmedewerkers zich over de hele lijn beter gewapend voelen om hun job te doen. Nu zijn er soms moeilijkheden of frustraties die blijven hangen en zich opstapelen en dat weegt op de motivatie van de medewerkers. Een jobcoach bespreekt alle ‘stressmomenten’ die medewerkers hebben en zoekt naar de juiste ondersteuning hiervoor. Dit kan zijn door informatie te geven, methodieken aan te leren, mee te helpen op de vloer… Begeleiding op de werkplek staat hierbij centraal want de interne jobcoach werkt zelf ook nog deeltijds op de vloer. Deze opleiding is ook geschikt voor de begeleiding van zij-instromers in de zorg.

Deze opleiding is tot stand gekomen na een proefproject 'interne jobcoach' in de thuiszorgdienst van Zorgbedrijf Sint-Truiden. Het concept kreeg daar vorm en kan je nalezen in de publicatie 'Rapport interne jobcoach'.

Deze opleiding heeft enkele overlappende thema's met de mentoropleiding zorgberoepen.

Werkwijze

Theoretische kaders met veel praktijkvoorbeelden. Hiervoor is de actieve inbreng van de deelnemers een must.

Doelgroep

Personeelsverantwoordelijken, leidinggevenden, diensthoofden, coördinatoren en basismedewerkers in de thuiszorg, kinderopvang, ouderenzorg, …

Kortom: iedereen die teams ondersteunt, medewerkers op weg helpt en nood heeft aan kapstokken om dit nog beter aan te pakken.

Begeleiding

Marjan Huybrechts, Ine Vromant en Agnetha Knapen van oMvormiNg VOF

Details

VVSG vzw

Verschillende locaties in VlaanderenBelgiƫ

Gedetecteerde tijdzone