Skip to main content

Introductie

De taalwetgeving en hoe ze toe te passen in uw lokaal bestuur met een taalbeleid
De taalwetgeving in België is het resultaat van een lange evenwichtsoefening. De soms complexe basisregels voor de lokale besturen liggen al bijna vijftig jaar vast. Medewerkers functioneren binnen een onduidelijk kader en weten niet altijd hoe om te gaan met die meertaligheid. Vallen de strenge regels van de taalwetgeving nog te rijmen met een klantvriendelijke aanpak? De Corona-pandemie liet zien dat er toch enige flexibiliteit nodig en mogelijk is. 
De omgeving waarin een lokaal bestuur optreedt, wordt bovendien steeds diverser en meertaliger. Midden 2022, kwam er een tweede crisis op ons af. De recente Oekraïense vluchtelingencrisis legt een van de vele uitdagingen bloot waar lokale besturen al langer mee te maken krijgen: hoe om te gaan met een context waarin meerdere talen door elkaar lopen. Het zal dus meer dan ooit lonen een taalbeleid uit te werken.

Doelgroep

Maatschappelijk werkers, medewerkers integratie, sociaal huis, gezondheid, toerisme, bevolking, communicatie, leidinggevenden en medewerkers van gemeenten en OCMW’s die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het taalbeleid of in contact komen met meertaligheid: integratiemedewerkers, leden van het managementteam, diensthoofden,… .

Deze vorming wordt gegeven vanuit het standpunt van een lokaal bestuur van een gemeente uit het Nederlandse taalgebied zonder speciale taalregeling (zonder faciliteiten).

Begeleiding

Dag 1: Svenja Claeys, Agentschap Binnenlands Bestuur
Dag 2: Leen Crombez en Furniere Sarah, Agentschap Integratie en Inburgering

Details

Begin: 18 februari 2025
10:00 (UTC/GMT +02:00 - Europe / Brussels)
Einde: 25 februari 2025
12:00 (UTC/GMT +02:00 - Europe / Brussels)
VVSG vzw

Online evenement

Gedetecteerde tijdzone