Skip to main content

Dag 1: Het wat, hoe & waarom van de circulaire economie voor gemeenten 

Waarom inzetten op circulaire economie?  
Wil jij beter begrijpen wat circulaire economie is en hoe het linkt aan de bevoegdheden/invloed van gemeenten? In deze opleiding gaan we in op wat circulaire economie (niet) is en hoe jij als gemeente er je voordeel mee kan doen. 

Waarop kan je actie ondernemen? (Acties & ambities) 
We nemen je mee in de verschillende  actiedomeinen en hoe je dit kan inbouwen in een circulaire strategie in een gemeente die haalbaar is. 

Hoe ga je met circulaire economie aan de slag? 
In dit onderdeel gaan we dieper in op de stappen die jij kan ondernemen als gemeente. We wisselen uit over de drempels én de succesverhalen. 

Dag 2: Welke rol kan je opnemen als gemeente en hoe meet je vooruitgang? 

Welke rollen kan je opnemen & wat kunnen anderen doen? 
Een lokaal bestuur hoeft niet alles zelf te doen. We bespreken de verschillende rollen die je kan opnemen om bestaande initiatieven te stimuleren en andere actoren te engageren en te versterken.   

Hoe meet je de effectiviteit van acties (van de gemeente & andere actoren)? 
Als we aan de slag gaan met circulaire economie, is het belangrijk om ook zicht te krijgen op de impact die we maken. We tonen je de weg naar de indicatoren die je kan gebruiken om initiatieven te monitoren en in welke databases je de nodige informatie kan vinden. 

Hoe ga je om met ontbrekende data/moeilijk meetbare impact? 
Het is niet omdat het niet te meten is, dat het niet waardevol is. We gaan in gesprek over hoe we toch kunnen inzetten op waardevolle projecten waarvan we de impact moeilijk kunnen aantonen
 

Dag 3: Hoe kan je circulaire projecten opzetten & financieren? 

Wat zijn de bouwstenen voor een succesvol circulair project? 
Om succesvolle projecten op te zetten, is niet alleen de inhoud belangrijk, maar ook de andere bouwstenen van een project. We gaan aan de hand van enkele (eigen) voorbeelden na wat belangrijke hefbomen en valkuilen zijn. 

Hoe financier je je circulair beleid & projecten? 
Om circulaire projecten van de grond te krijgen, is vaak financiering nodig. We besteden aandacht aan het samenstellen van een sluitende financieringsmix en aan subsidiekanalen voor projecten. 

                                                                                                                                                                                                                                                             

 


 

Gedetecteerde tijdzone