Skip to main content
Keuze sessies voormiddag (van 10 tot 11.45 uur)
10:00 — 11:45
1.1. Regie en organisatienetwerken

Regie voeren is een boeiende, maar ook uitdagende opdracht. Hoe ga je als lokaal bestuur concreet aan de slag met die regierol binnen een lokaal diversiteitsbeleid? Welke instrumenten zet je in? Wanneer zet je een samenwerking op? Welke types organisatienetwerken bestaan er? Wie vaardig je af naar een netwerk? Welke actoren betrek je? 

Begeleiding: Peter Cousaert (VVSG) 

10:00 — 11:45
1.2 Lerend netwerk sport : Werken rond specifieke doelgroepen (handicap, gender, LGBTI+,) (actie 13)

Tijdens deze werksessie voor lokale besturen ligt de focus op het toeleiden van specifieke groepen naar sport, met bijzondere aandacht voor vrouwen, personen met een beperking en LGBTI+-gemeenschappen. We beginnen met een sessie van Evy Van Coppenolle van Sportieq, een erkende organisatie die de sportsector ondersteunt bij het creëren van een veilig en genderinclusief sportklimaat. Ze toont welke tools lokale besturen kunnen inzetten om werk te maken van genderinclusieve sport. Met de genderscan kunnen besturen en sportclubs hun beleid rond gender evalueren en ontvangen ze direct toepasbare tips. Wil je drempels verlagen voor gender- en seksediverse personen? Dan is de interactieve Q&A zeker iets voor jou. Bovendien krijgen deelnemers een voorproefje van de nieuwe praktijkgids die Sportieq op 10 december lanceert.

In het tweede deel van de sessie worden deelnemers geïnspireerd door succesvolle praktijken uit Gent en Leuven. Iris De Keyser, coördinator Buurtsport Leuven, licht de werking rond vrouwenparticipatie toe, terwijl Kaat Ketele van de Gentse sportdienst ingaat op hun aanpak voor personen met een beperking en de LGBTI+-gemeenschap. Deze voorbeelden bieden concrete handvatten voor lokale besturen om drempels weg te nemen en inclusieve sportprogramma's te ontwikkelen. Samen verkennen we hoe deze succesvolle initiatieven vertaald kunnen worden naar de eigen gemeente, zodat sport toegankelijk wordt voor iedereen.

Begeleiding: Evy Van Coppenolle (Sportieq), Kaat Ketele (Gent) en Iris De Keyser (Leuven)

10:00 — 11:45
1.3. De kracht van verbindende communicatie in acties die het samenleven in diversiteit bevorderen

In deze ervaringsgerichte workshop ervaar je de kracht van verbindend communiceren. Verbinding is noodzakelijk om verandering te genereren bij de mensen die je wil bereiken. Je krijgt eenvoudige tools in handen waardoor je boodschap wél bij de juiste mensen terechtkomt en je ervaart aan den lijve hoe verbindend communiceren voelt. Een aanrader voor niet-communicatieprofessionals die met minder worsteling en meer zelfzekerheid hun boodschap de wereld in willen sturen en daar de resultaten mee willen behalen die ze voor ogen hebben. 

Begeleiding: Katya Verstraelen 

10:00 — 11:45
1.4. Van een actie naar een (actie)plan: beleidsplanning & het thema samenleven

Veel medewerkers of schepenen hebben een passie voor samenleven en willen zo snel mogelijk actie ondernemen. Maar ze staan er vaak alleen voor of hebben nog andere taken of bevoegdheden. Daardoor hebben ze weinig tijd om een actie uit te werken tot een plan. Ze vinden het moeilijk om langetermijndoelen te formuleren en hun actie op de agenda te krijgen van de relevante administraties, politieke organen of lokale partners. Ze botsen dan op weerstand rond budget, personeel, aandacht en communicatiekanalen. In deze sessie bekijken we de sleutelprocessen in een gemeente en werken we met materiaal uit de lokale praktijk. Wie zijn de sleutelfiguren? Wie is je bondgenoot of tegenstander? Welke organisaties hebben invloed op jouw initiatieven? En hoe maak je een goed actieplan? We staan ook stil bij de basisprincipes van planning, stakeholdersanalyse, contextgericht werken en netwerken. Je gaat naar huis met concrete tips die je meteen kan gebruiken in de praktijk. 

Deze sessie is exclusief voor lokale besturen 

Begeleiding: Veerle De Beuckeleer (Graslelie) 

10:00 — 11:45
1.5. Lerend Netwerk polarisatie (actie 2): "Welke rol kunnen we als lokaal bestuur (preventief) opnemen binnen de online wereld?"

Sociale media en hun algoritmen manipuleren onophoudelijk onze kinderen en jongeren. Hoewel sociale media hen talloze kansen bieden, zoals het ontdekken van nieuwe interesses en het opbouwen van sociale netwerken, schuilt er ook een donkere kant waar we vaak te weinig bij stilstaan. Veel ouders en leerkrachten missen de kennis en expertise om hun kinderen effectief te begeleiden, waardoor jongeren vaak te vrij gelaten worden om te experimenteren met alle gevolgen van dien. Normvervaging, polarisering en extremisme krijgen de bovenhand.  

In deze sessie duiken we dieper in een aantal apps en platformen en belichten we valkuilen die aanleiding kunnen geven tot schending van de privacy, online pestgedrag, extreme ideeën en cybercriminaliteit als slachtoffer én als dader. Zowel op lokaal als op regionaal en federaal niveau is er nood aan sensibilisering en preventie van kinderen, jongeren, hun ouders, opvoeders en leerkrachten. Met enkele handvatten leggen we de basis om met deze thema's als lokaal bestuur aan de slag te gaan. 

Begeleiding: Nore Noyens (Sint-Niklaas) en Mathieu Verschraege (Mediavista) 

10:00 — 11:45
1.6. Lerend netwerk begeleiding naar de arbeidsmarkt: Lokaal activeringspact (actie 9)

Het lokaal activeringspact is een incentive voor lokale besturen om extra inspanningen te leveren om leefloongerechtigde te activeren. Het doel is om de uitstroom op kortere termijn naar werk van leefloongerechtigden te bevorderen. De oproep werd een eerste maal opengesteld in 2023 en werd verlengd in 2024. We willen de ervaringen in de regio Mechelen uit deze oproep delen met de nadruk op de geleerde lessen uit het verloop van het eerste lokaal activeringspact en de impact van het lokaal activeringspact op de reguliere werking. Daarbij laten we de aanpak van een aantal kleinere besturen en de centrumstad uit onze regio aan bod komen.  

Begeleiders: Pieter Embrechts en Kristin Scharpé (Mechelen), Guido Vangoidsenhoven, (regisseur sociale economie regio Rivierenland) en Hannelore Everaerts (Putte). 

10:00 — 11:45
1.7. Lerend netwerk omstaanderstraining

Deze sessie is bedoeld voor lokale besturen die willen starten met omstaandertrainingen of hier al mee bezig zijn. Stad Gent organiseert een intervisie waarbij ervaringen en aanpakken worden uitgewisseld. Tijdens de sessie wordt ook het spel 'Got Your Back' gespeeld onder leiding van Stad Leuven. Vervolgens is er een vragenronde waarin onderwerpen als het organiseren van een omstaandertraining, het activeren van burgers en organisaties, en het vinden van de juiste partners aan bod komen. Andere thema's zijn het bepalen van het publiek en het kiezen tussen een brede of thematische aanpak van ongewenst gedrag. 

Begeleiding: Katrien Staelens (Gent) en Yassin El Attar (Leuven) 

Gedetecteerde tijdzone